Bomen Rooien

En dan komt het moment dat de boom weg moet.

Wij zijn ervaren in het weghalen van elke boom of bomen. Soms staat een boom helemaal tussen huizen of kostbare beplanting. Dan is het zaak om de boom in kleine stukjes naar beneden te halen. Dit is zeer specialistisch werk. Gevaarlijk ook. Want je hebt te maken met hoogte, zwaar hout en de zwaartekracht.

Hoe pakken wij dat aan.

Eerst kijken we naar de omstandigheden rond de boom en aan de hand hiervan besluiten we de methode van verwijderen. Heel soms kan een boom gewoon onderaan afgezaagd worden. Wij zagen de boom dan zo in dat deze in een vooraf bepaalde richting kan vallen. Dit kan vrij precies. Dus waar wij willen dat de boom neerkomt zal deze ook neer komen.

Maar meestal zullen we moeten klimmen. We klimmen dan zo hoog mogelijk in de boom om daar een touw te bevestigen. Dit touw is de veiligheids lijn van de klimmer. Aan dit touw kan deze relatief veilig door de gehele boom klimmen. 
Stap 2 is het zagen van hanteerbare stukken van de takken. Deze gooien we dan op een vrij plek onder de boom. Als het hout minder hanteerbaar is gebruiken we katrollen en vanglijnen om het hout gecontroleerd naar de grond te laten zakken. Uiteindelijk staat er een kale stam. Deze zagen we in blokken. De klimmer staat in deze fase op sporen tegen de stam en zit met 2 lijnen rond de stam vast. Op deze manier breken we de boom stukje bij beetje af zonder schade aan schuttingen, gebouwen enz.
Tijdens het afbreken van de boom zal een 2de man op de grond moeten assisteren. Het helpen met afvangen van zware stukken. Opruimen van takken onder de boom en het versnipperen van het hout. Deze 2de man heeft ook een veiligheids functie voor de klimmer en de mensen op de grond.